Brouwerij De Kluis Hoegaarden

Herkomst:

Webadres: www.ab-inbev.be/nl_BE/hoegaarden-vestiging.html

Tussen Leuven en Brussel, wordt al sinds 1318 bier gebrouwen.
Melkboer Pieter Celis had als kind het bouwvak geleerd bij de oude Tomsin, zijn buurman. In 1966 opende de belasting (!) zijn eenmansbrouwerij De Kluis en daarmee was het Hoegaards witbier helemaal terug in het Belgische bierlandschap. Geld voor reclame had Celis niet, maar de bierproevers waren verrukt over het heerlijke resultaat. Hoegaarden ging van mond tot mond. Door de groeiende vraag was er echter altijd een chronisch tekort aan bier. In 1985 brandde brouwerij De Kluis tot op de grond toe af. Opnieuw dreigde een traditioneel biermerk in rook op te gaan. Geld had Celis niet, want de hoge verzekeringspremie kon hij niet betalen.
De wederopbouw vergde miljoenen. Interbrew stak de helpende hand toe en deed daarmee waarschijnlijk de beste aankoop die ze ooit had gedaan. Een karaktervol Belgisch bier werd van de ondergang gered.
Met bronwater, tarwe, gist, gerstmout, haver, hop en kruiden wordt Hoegaarden gemaakt tot een natuurlijk en traditioneel witbier. Door het toevoegen van koriander en gedroogde schillen van Curaë§ao-sinsasappelen krijgt dit witbier zijn frisse en aparte smaak.